03-06-2015 13:33 | Door: Laura Fransen

Google gaat eind 2015 van start met een grootschalig onderzoek naar de gezonde mens. Meer kennis over gezondheid moet helpen ziektes te voorkomen, wat behandeling overbodig maakt.

De nadruk van de studie ligt bij het definiëren van gezondheid. “Het klinkt gevoelsmatig misschien vreemd, maar door gezondheid te bestuderen, zijn we uiteindelijk beter in staat ziekte te begrijpen”, zegt dr. Andrew Conrad van onderzoekslab Google[x] tegen nieuwswebsite Techcrunch. “Dit onderzoek kan ons inzicht geven in de manier waarop het menselijk lichaam gezond blijft of ziek wordt.” Volgens Google kan deze kennis uiteindelijk helpen ziekte te voorkomen, in plaats van te moeten genezen.  

Het grootschalige gezondheidsonderzoek is een opschaling van een lopende pilot. In samenwerking met de Amerikaanse Duke University en Stanford University verzamelt Google sinds juli 2014 gezondheidsinformatie van 175 deelnemers. Dit aantal wil het bedrijf uitbreiden. Een nieuwe app moet het gemakkelijker maken voor deelnemers om informatie te delen met de onderzoekers. Google onderzoekt ook andere methoden, bijvoorbeeld om informatie te verkrijgen over het DNA van de deelnemers.  

Bedrijfsstrategie

Google zegt met de studie een bijdrage te willen leveren aan de wetenschap en gezondheidszorg. Het bedrijf benadrukt dat het onderzoek los staat van de eigen bedrijfsstrategie, die grotendeels is gebaseerd op het vergaren van zoveel mogelijk informatie. Een onafhankelijk bestuur moet de studie overzien en garanderen dat de geanonimiseerde informatie niet voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Ook andere technologiebedrijven begeven zich op het terrein van medisch onderzoek. Zo zetten Apple en IBM supercomputer Watson in bij het analyseren van gezondheidsdata. 

Bron: Techcrunch | Foto: Jason Howie, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)