04-06-2015 07:19 | Door: Laura Fransen

In het Martini Ziekenhuis in Groningen is geen papieren dossier meer te vinden. Het ziekenhuis heeft alle 1,6 miljoen medische dossiers gedigitaliseerd.

Het Groningse Martini Ziekenhuis werkt voortaan volledig digitaal. Alle zorgverleners in het ziekenhuis maken gebruik van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het EPD vervangt de 1,6 miljoen papieren dossiers die teruggaan tot 1984. Het grootste deel van de dossiers is de afgelopen jaren gedigitaliseerd door de afdeling Medisch Dossierbeheer. Deze week verdween het laatste dossier in de versnipperaar.

Naast een meer duurzame bedrijfsvoering resulteert het elektronische dossier ook in efficiënter werken binnen het ziekenhuis. Dossiers hoeven niet langer klaargelegd en opgehaald te worden op de poliklinieken. Artsen voeren hun bevindingen direct digitaal in, waardoor de kans op fouten tijdens het later uitwerken van aantekeningen afneemt. Ook labuitslagen en röntgenfoto’s zijn meteen op te slaan in het EPD.

Het Martini Ziekenhuis is niet de enige zorginstelling die zich bezighoudt met digitalisering. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) nam onlangs het duurzaamste datacentrum van alle Nederlandse ziekenhuizen in gebruik. Het nieuwe datacentrum is nodig om de groei van het dataverkeer als gevolg van digitalisering bij te houden. 

Bron: Martini Ziekenhuis | Foto: Bert Kaufmann, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)