08-06-2015 10:25 | Door: Laura Fransen

De voedselverspilling in de zorg kan binnen een jaar omlaag met 30 procent. Dat blijkt uit het project Samen de Spil in Voedselverspilling. De projectpartners roepen 1.000 zorginstellingen op zich aan te sluiten.

Doel van het project is om meer bewustzijn te creëren en de zorgsector te stimuleren om actie te ondernemen. Onder leiding van het UMC Utrecht werkten acht Universitaire Medische Centra en 15 zorginstellingen en ziekenhuizen het afgelopen jaar aan de reductie van voedselverspilling.

Uit de eerste resultaten blijkt dat een reductie van 20 tot 30 procent binnen één jaar haalbaar is voor veel instellingen. De projectgroep verwacht dat deze cijfers de komende jaren verder zullen stijgen. Minder voedselverspilling kan zorginstellingen een jaarlijkse kostenbesparing van € 50.000 tot € 150.000 opleveren. 

“Onze uitdaging zit in het verleggen van de grens tussen gezond en ziek; op een duurzame wijze bijdragen aan een gezonde samenleving”, schrijft het UMC Utrecht op de projectwebsite. “Vanuit deze ambitie zijn dit project en deze campagne vormgegeven.” Als onderdeel van de campagne ontvangen 1.000 ziekenhuizen en zorginstellingen deze week een brief met informatie over het project en een oproep om actief aan de slag te gaan met het reduceren van voedselverspilling.

Naast zorginstellingen zijn ook instanties als Wageningen UR en Stichting Diverzio bij het project betrokken. Eerder ontwierp adviesbureau The FoodProcessor een scan waarmee zorginstellingen de verspilling in kaart kunnen brengen.

Bron: Samen de Spil in Voedselverspilling, Wageningen UR | Foto: Miia Sample, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)