09-06-2015 10:23 | Door: Laura Fransen

Het Radboudumc werkt aan persoonsgerichte zorg. Het Nijmeegse ziekenhuis maakt daarvoor gebruik van een nieuwe super-sequencer. Het voorspellen van behandeluitkomsten komt hiermee dichterbij.

De Revolocity super-sequencer van het Amerikaanse bedrijf Complete Genomics leest op hoge snelheid erfelijk materiaal af en analyseert de gegevens direct. Op basis van deze informatie kunnen artsen onder andere bepalen welke medicijnen wel of niet zullen aanslaan bij een patiënt. Door met grotere zekerheid van slagen een behandeling te starten, neemt de kwaliteit van de zorg toe en de kans op onnodig medicijngebruik af.

“Met dit nieuwe systeem kunnen we de persoonsgerichte zorg nog beter realiseren in ons academische ziekenhuis”, zegt Leon van Halder, bestuursvoorzitter van het Radboudumc, in een persbericht. Volgens het ziekenhuis is het snel en betrouwbaar lezen van erfelijk materiaal een belangrijke stap in de overgang naar patiëntenzorg die meer op de individu is gericht.

Het Radboudumc is het eerste Europese ziekenhuis dat gebruik gaat maken van het Revolocity-systeem. Volgens Complete Genomics-voorzitter Clifford A. Reid versterkt dit de positie van het ziekenhuis: “Het Radboudumc wordt door hun verbeterde diagnostiek en therapie gezien als een voorloper in personalized healthcare.”

Bron: Radboudumc | Foto: net_efekt, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)