11-06-2015 07:06 | Door: Jerom van Gemert

Looptherapie werkt beter dan dotteren als behandeling van etalagebenen. Ook is looptherapie tot € 33 mln goedkoper.

Patiënten met etalagebenen, als gevolg van slagaderverkalking, krijgen meestal een dotterbehandeling. De vernauwing in het bloedvat wordt weggedrukt met een ballonnetje. Onderzoek door de stichting ClaudicatioNet toont echter aan dat looptherapie veel effectiever en goedkoper is.

Een dotterbehandeling kost  € 11.000. Twintig sessies looptherapie met de fysiotherapeut kosten € 600. Volgens het onderzoek is een besparing tot € 33 mln mogelijk als 80 procent van de patiënten kiest voor fysiotherapie in plaats van een dotterbehandeling.

Mensen met etalagebenen hebben pijn in de benen tijdens lopen. Dat komt door slagaderverkalking in de benen waardoor de beenspieren te weinig zuurstof krijgen. Jaarlijks krijgen 25.000 mensen last van etalagebenen. In totaal zijn er ruim 400.000 mensen in Nederland met de aandoening.

Looptherapie

De looptherapie heeft een langdurig effect en is effectiever. Dat komt omdat beide benen training krijgen en het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast begeleidt een fysiotherapeut patiënten ook met aanpassingen van de levensstijl, zoals gezonder eten en stoppen met roken. Toch kiezen de meeste mensen bij de behandeling voor dotteren. Looptherapie wordt niet door alle verzekeraars vergoed, in tegenstelling tot een dotterbehandeling.

De term etalagebenen is gebaseerd op het gedrag van patiënten die lijden aan deze aandoening. Zij verbergen hun pijn door te doen alsof ze naar etalages kijken. Als ze stilstaan, is de pijn minder erg.

Bronnen: Medicalfacts, NOS | Foto: Geraint Otis Warlow via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)