12-06-2015 12:09 | Door: Thijs ten Brinck

Hoogleraar Laura van 't Veer heeft in Parijs de European Inventor Award ontvangen voor haar innovatieve borstkankertest MammaPrint. Al 40.000 vrouwen in 34 landen gebruikten de methode.

Mammaprint test een stukje weefsel om te bepalen of het om een agressieve vorm van borstkanker gaat of een mildere vorm. Een arts kan preciezer bepalen of de patiënt baat heeft bij een chemobehandeling. Volgens de website van MammaPrint is chemotherapie in de helft van de gevallen onnodig.

“De uitvinding van Van 't Veer heeft een revolutie teweeggebracht in de diagnostiek van kanker”, zegt Benoît Battistelli, president van het Europees Octrooibureau volgens het Parool. “Het maakt haar tot een vooraanstaande Europese uitvinder op het gebied van geïndividualiseerde geneeskunde.”

Uitzaaiingen

Van 't Veer legde de basis voor de technologie in 2001. Toen ontdekte ze dat de aanwezigheid van 70 genen in het kankerweefsel de kans op uitzaaiingen in de toekomst goed helpt bepalen.

MammaPrint meet in het laboratorium de relatieve hoeveelheid van 1.900 genen in het DNA van het afgenomen weefsel. De test let daarbij specifiek op de 70 genen die het uitzaaiingrisico voor een belangrijk deel bepalen. Zo'n 20 tot 30 procent van de inmiddels 40.000 gediagnosticeerde vrouwen bleef een onnodige en langdurige chemobehandeling bespaard.

De European Inventor Awards zijn uitgereikt in Parijs en worden gezien als Nobelprijzen voor uitvinders. Laura van 't Veer won in de categorie MKB. In de categorie industrie waren er prijzen voor de Nederlandse chipfabrikant NXP.

Bron: NOS, MammaPrint, Parool | Foto: Official U.S. Navy Page, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)