13-06-2015 09:45 | Door: Willemien Groot

Een slimme bikini van het Franse bedrijf Spinali Design waarschuwt de drager tegen zonnebrand en te veel uv-straling. De bikini kan daardoor een bijdrage leveren aan het voorkomen van huidkanker.

De bikini van Spinali Design is voorzien van een sensor die is gekoppeld aan een smartphone-app. In de app moet de eigenaar van de zwemkleding het huidtype invullen. Via bluetooth geeft het badgoed een waarschuwingssignaal dat het tijd is om te smeren of een T-shirt aan te trekken. De sensor zit verborgen in een clip aan de zwembroek.

Volgens bedenker Marie Spinali is het idee ontstaan, nadat ze op het strand roodverbrande mensen zag liggen. Een bestaande sensor die waarschuwt dat de planten water moeten hebben, maakte de basis voor het ontwerp compleet. Spinali Design maakt de zwemkleding voor de klant op maat. De bikini kost dan ook bijna € 200.

Huidkanker

De bikini kan eraan bijdragen dat mensen te lang in de zon liggen en risico lopen op huidkanker. Vooral de uv B-straling uit zonlicht is volgens het RIVM schadelijk. Kleding en zonnebrandcrème bieden daartegen bescherming. 

In Nederland krijgen volgens het KWF Kanker Bestrijding ieder jaar zo'n 50.000 mensen te horen dat ze een vorm van huidkanker hebben. Bij de diagnose zorgt een Nederlandse vinding voor een vroegtijdige opsporing van huidkanker. De smartphoneapp SkinVision kan huidkanker aan de hand van een foto met 80 procent zekerheid vaststellen.

In een later stadium brengt het Franse kledingbedrijf slimme zwemkleding voor mannen en kinderen op de markt. Het badgoed voor die laatste groep krijgt ook gps, zodat ouders hun kinderen niet kwijtraken.

Bron: Spinali Design, RTL Nieuws, TF1 News, L'Express | Foto: Horia Varlan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)