15-06-2015 10:21 | Door: Laura Fransen

Het Nederlandse Blue Sparrows MedTech Fund geeft innovatie in de zorg een boost. Het nieuwe innovatiefonds moet € 12 mln vrijmaken voor MedTech-start-ups.

“Iedereen ziet de noodzaak van innoveren in de zorg, maar er zijn maar weinig investeerders die het aandurven om in early stage MedTech-bedrijven te investeren”, zegt Bo Wiesman, CEO van NewCompliance, in een persbericht. Het Blue Sparrows MedTech Fund moet uitkomst bieden. Financiering kan MedTech-startups die bijdragen aan efficiëntere zorg van hoge kwaliteit in een groeiversnelling plaatsen. Naar verwachting kan het fonds begin 2016 de eerste investeringen doen vanaf € 100.000.  

Het fonds is opgezet door een aantal succesvolle Nederlandse MedTech-bedrijven. De ondernemers van NewCompliance, NightBalance, Clinical Graphics, LeQuest, Laevo en Spring hebben zelf ervaren tegen welke moeilijkheden zorginnovatie-start-ups aan lopen. Wiesman: “We weten als geen ander hoe lastig het is om financiering te vinden voor een idee dat zichzelf nog niet heeft bewezen.”

Veiligheid en productiviteit

Wiesmans NewCompliance heeft deze obstakels ondertussen overwonnen. Het bedrijf levert een IT-systeem voor operatiekamers, waarmee veiligheid en productiviteit worden verhoogd. Daarnaast produceert NewCompliance een milieuvriendelijk po-systeem dat werkt met afbreekbare bedpannen van pulp. Het Nederlandse Pharmafilter boekt grote successen met een soortgelijk systeem

Ook de Amsterdamse accelerator Rockstart schenkt aandacht aan innovatie in de zorgsector. Het bedrijf lanceert in september 2015 een nieuw start-upprogramma voor innovatieve jonge ondernemers in de zorg en gezondheid. 

Bron: YesDelft | Foto: Eduardo Garcia Cruz, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)