16-06-2015 12:29 | Door: Laura Fransen

Een nieuw diagnostisch centrum in Utrecht brengt behandeling op maat een stap dichterbij. In het centrum testen onderzoekers medicijnen op menselijke stamcellen om zo het effect aan te tonen. CZ en Achmea overwegen een investering van € 25 mln.

Het diagnostisch centrum is bedoeld voor het verder ontwikkelen van de stamceltechnologie van de Utrechtse hoogleraar Hans Clevers. De technologie stelt onderzoekers in staat stamcellen van patiënten buiten het lichaam in leven te houden. Door medicijnen te testen op de stamcellen, kan al voor de behandeling voorspeld worden welke geneesmiddelen aanslaan bij een specifieke patiënt. Dit voorkomt onnodig medicijngebruik en verbetert de kans op genezing.

Zorgverzekeraars CZ en Achmea overwegen een investering van € 25 mln in het centrum, meldt het FD. Het onnodig voorschrijven van medicijnen die later niet blijken te werken, komt de verzekeraars duur te staan. Het nieuwe centrum focust in de eerste instantie op de behandeling van taaislijmziekte en een bepaalde vorm van kanker. 

Ook het Radboudumc werkt aan het voorspellen van behandeluitkomsten. Het Nijmeegse ziekenhuis maakt gebruik van een super-sequencer om erfelijk materiaal te analyseren. Volgens het ziekenhuis helpt de technologie bij het realiseren van persoonsgerichte zorg.  

Bron: FD, Medisch Contact | Foto: Lwp Kommunikáció, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)