16-06-2015 18:01 | Door: Laura Fransen

Het hartchirurgische team van het Isala Hartcentrum in Zwolle heeft de eerste hartklepvervangende operatie in Nederland uitgevoerd met de Da Vinci-robot. De robot biedt een minimaal invasief alternatief voor openhartoperaties.

Dankzij de Da Vinci-operatierobot waren slechts vijf kleine sneetjes voldoende om de hartklep van de patiënt te vervangen. “Tot nu toe vervingen wij deze hartklep in een standaard openhartoperatie”, zegt Dr. Sandeep Singh, hoofd van het hartchirurgisch team, in een persbericht. “Dit is voor een patiënt een aanzienlijke belasting.” Door gebruik van de minimaal invasieve techniek heeft de patiënt minder pijn en zal hij of zij naar verwachting sneller herstellen.

Da Vinci-robot

De Amerikaanse Da Vinci-robot is een op afstand bestuurbare operatierobot. Chirurgen kunnen met de behulp van de robot zeer nauwkeurig minimaal invasieve operaties uitvoeren. De robot bevat een camera en drie instrumenten. De combinatie van goed zicht en kleine, trillingvrije robotinstrumenten bevordert de nauwkeurigheid van de operatie en vermindert de kans op beschadiging van omliggend weefsel.

Kwaliteit en hygiëne

Het Isala Hartcentrum is het enige hartcentrum in Nederland dat de Da Vinci-robot inzet bij zowel hart- als longoperaties. De chirurgen zijn enthousiast over de innovatie: “Door gebruik te maken van de modernste operatietechnieken zoals de robot, bieden wij onze patiënten de hoogst mogelijke kwaliteit en de best mogelijke zorg.”

Een Schots ziekenhuis zet robots op een geheel andere manier in om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het ziekenhuis laat 22 robots helpen bij het efficiënt en hygiënisch bevoorraden van het ziekenhuis. 

Bron: Isala Hartcentrum | Foto: Eric Schmuttenmaer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)