17-06-2015 12:14 | Door: Laura Fransen

Een database met geanonimiseerde medische gegevens versnelt medisch onderzoek. Het systeem van behandelcentrum Xpert Clinic helpt ook bij het bepalen van de juiste behandeling.

“Normaal gesproken duurt het een jaar voordat je een onderzoek hebt opgezet en kun je pas na een jaar of zes publiceren. Dankzij de database is een compleet onderzoek terug te brengen tot een jaar”, zegt arts-onderzoeker Chao Zhou, verbonden aan Xpert Clinic en het Erasmus Medisch Centrum, in een persbericht. Op basis van de data hebben de onderzoekers in één jaar kunnen aantonen dat de ziekte van Dupuytren net zo goed met een collagenase injectie te behandelen is als met een operatie.

“Met onze aanpak kunnen we dus veel meer onderzoeksvragen beantwoorden dan op de traditionele manier”, zegt Zhou. Volgens Zhou kunnen alle patiënten veel sneller profiteren van nieuwe en betere behandelmethodes dankzij de innovatieve onderzoeksmethode.

Behandeladviezen

De database is opgebouwd met Pulse, een uitkomstenregistratiesysteem waarin alle behandeluitkomsten van Xpert Clinic worden verzameld. Naast medisch onderzoek, past het behandelcentrum het systeem ook toe bij het bepalen van behandeladviezen. Op basis van uitkomsten van peer groups is de waarschijnlijkheid van een succesvolle behandeling van te voren te voorspellen.

Xpert Clinic is een zelfstandig behandelcentrum voor hand- en polszorg. Het centrum heeft acht vestigingen verspreid door Nederland. Volgens medisch directeur Reinier Feitz zien patiënten het belang van de data-inzameling, waardoor ze graag meewerken.

Bron: Xpert Clinic | Foto: Luca Volpi, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)