19-06-2015 10:15 | Door: Laura Fransen

Het farmaceutische bedrijf MSD Nederland brengt een intelligente medicijnverpakking op de markt. Met behulp van een sensor en een koeler moet de verpakking bewaarcondities verbeteren en zo verspilling voorkomen.

Volgens het zogenaamde Control & Adherence Last Mile (CALM)-proces worden de bewaarcondities van de medicijnen met behulp van de sensor continu gemonitord. Verspilling door temperatuurschommelingen is zo te voorkomen. Artsen kunnen met toestemming van de patiënt real time-gegevens raadplegen over de conditie van de medicijnen. Dankzij een meegeleverde CALM-cooler kunnen medicijnen tot tien uur gekoeld mee op reis. 

MSD Nederland heeft de sensor ontwikkeld in samenwerking met artsen, apothekers en gezondheidstechnologen. MSD hoopt met CALM beter medicijngebruik te bevorderen. Dit is beter voor de patiënt en kan bijdragen aan het voorkomen van onnodig hoge zorgkosten.

Verspilling

Uit recent onderzoek van het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen blijkt dat slechts één op de veertien reumapatiënten de koelrichtlijnen van hun medicatie exact volgt. Een te hoge of te lage temperatuur kan van invloed zijn op de werking van het geneesmiddel. Met een jaarlijkse kostprijs van 14.000 euro per patiënt, kan verspilling de zorgkosten onnodig opdrijven.

“Wij zijn voor duurzaamheid en tegen verspilling”, zegt Guus van der Vat, algemeen directeur van MSD Nederland, in een persbericht. “Uiteindelijk is het ook onze verantwoordelijkheid dat patiënten nu en in de toekomst over innovatieve medicatie kunnen blijven beschikken.” MSD introduceert CALM als eerste bij een biologisch geneesmiddel ter bestrijding van reuma. 

Bron: MSD Nederland | Foto: Marie, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)