23-06-2015 09:01 | Door: Laura Fransen

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft als eerste in de Benelux een innovatieve PET/CT-scanner in gebruik genomen. De scanner verbetert vroegtijdige diagnose en maakt gerichte behandeling mogelijk.

Het Catharina Ziekenhuis heeft als eerste in de Benelux de nieuwe PET/CT-scanner van GE Healthcare in gebruik genomen. De scanner combineert een CT- en PET-scan in één apparaat. Zowel het inwendige deel van de patiënt als de stofwisseling van de lichaamscellen worden in een keer in beeld gebracht. Dit verbetert de diagnose- en behandelmogelijkheden.

De scanner stelt artsen onder andere in staat kankercellen eerder op te sporen. Zowel de aard als de plaats van de afwijkende cellen is nauwkeurig vast te stellen. “We kunnen afwijkingen van twee tot drie millimeter ontdekken en precies lokaliseren”, zegt Dirk Wyndaele, nucleair geneeskundige van het Catharina Ziekenhuis, in een persbericht. “Daardoor kunnen de medisch specialisten van het Catharina Kanker Instituut hun patiënten beter behandelen.”

GE Healthcare PET_CT-scanner

Gerichter opereren

Zo bleek tijdens een scan dat een patiënt meer uitzaaiingen had dan oorspronkelijk gedacht. “Die patiënt was gebaat bij chemotherapie en werd daardoor een zware en zinloze operatie bespaard”, stelt Wyndaele.

Ook de behandeling van patiënten met vernauwingen in de kransslagader kan verbeterd worden met behulp van de scan. Dankzij de nauwkeurige beelden van de scanner kunnen de chirurgen nog gerichter dotteren en opereren.

Volgens een overeenkomst met GE Healthcare zal het Catharina Ziekenhuis toekomstige technologische innovaties voor de PET/CT-scanner als eerste in de Benelux testen.  

Bron: Catharina Ziekenhuis | Foto: Thirteen of Clubs, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)