29-06-2015 09:03 | Door: Laura Fransen

Een innovatieve deurklink gaat de verspreiding van bacteriën en virussen tegen. Een coating van titanium dioxide, Uv-licht en een ingebouwde energiebron doden 99.8 procent van alle bacteriën.

De verspreiding van bacteriën en virussen is een grote kostenpost voor de zorg. Met name resistente bacteriën als MRSA zijn in toenemende mate problematisch. Ontsmetting en isolatie van patiënten brengen hoge kosten met zich mee. Een innovatieve deurklink kan verspreiding helpen voorkomen.

De zelf-desinfecterende deurklink maakt gebruik van titaniumdioxide. De bacteriedodende werking van deze stof is al langer bekend, en wordt al toegepast in coatings om het verspreiden van infecties te voorkomen. De werking is het grootst wanneer de stof is belicht met Ultraviolet licht (Uv-licht). Om hier optimaal gebruik van te maken, bevat de deurklink een eigen Uv-lichtbron. 

Voor een goede verspreiding van het licht bestaat de cilindervormige deurklink geheel uit glas. Aan beide uiteinden van de cilinder bevindt zich een LED-lampje dat Uv-licht uitstraalt.

Zelfvoorzienend

Naast desinfecterend, is de klink ook zelfvoorzienend in zijn energiebehoefte. De benodigde elektriciteit voor de LED-lampjes wordt opgewekt bij het openen en sluiten van de deur.

De deurklink is ontworpen door twee Chinese studenten. Ze presenteerden hun innovatie tijdens de Intel International Science and Engineering Fair. Het evenement is de grootste wetenschapscompetitie voor middelbare scholieren wereldwijd. De ontwerpers schatten de kostprijs van de deurklink rond de $ 13. 

Bron: Science News for Students | Foto: Mark Hillary, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)