08-07-2015 09:43 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe e-neus heeft aan een ademmonster genoeg om ziektes in een vroeg stadium op te sporen. Volgens de ontwikkelaars ruikt de e-neus diabetes, bepaalde vormen van kanker en infecties.

Met behulp van lasers meet het apparaat de moleculaire opbouw van de adem. Het apparaat is ontwikkeld door een onderzoeksteam aan de Australische University of Adelaide. De onderzoekers vergelijken de technologie met een ‘optische hondenneus’. Waar een hondenneus verschillende geuren onderscheidt aan de hand van reukvermogen, detecteert de e-neus verschillende moleculen met behulp van lasers. Een afwijkende hoeveelheid moleculen kan duiden op ziekte.

De wetenschappers zien grote mogelijkheden voor het relatief nieuwe terrein van ademanalyse. De technologie biedt een snelle, accurate uitslag, vaak nog voor externe symptomen zichtbaar zijn. De nieuwe lasertechnologie maakt het bovendien mogelijk om één ademmonster te testen op verschillende ziektes tegelijk. Onder andere longkanker, astma en diabetes zijn op te sporen via ademanalyse.

Na het ontwikkelen van de technologie, richt the team zich de komende tijd op het optimaliseren van de nauwkeurigheid. Het team verwacht de e-neus over drie tot vijf jaar op de markt te kunnen brengen.

Een Nederlandse e-neus mocht eerder dit jaar de MLDS Award 2014 in ontvangst nemen. De elektronische neus maakt onderscheid tussen de ontlasting van patiënten met dikkedarmkanker en die van gezonde personen. 

Bron: University of Adelaide | Foto: Matthew Blouir, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)