13-07-2015 13:32 | Door: Laura Fransen

Individueel smaakonderzoek moet de eetlust en het herstel verbeteren van kankerpatiënten in het Ikazia Ziekenhuis. Bijkomende voordelen zijn minder bijvoeding, minder medicijnen en het terugdringen van voedselverspilling.  

Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis maakt sinds deze maand gebruik van een speciale spreekkamer voor het smaakonderzoek. De ziekenhuiskoks stellen per oncologische patiënt een smaakprofiel op. Aan de hand van dat profiel krijgen de patiënten maaltijden op maat geserveerd die de eetlust moeten stimuleren.

Dr. Croon, als internist-hematoloog betrokken bij het project, stelt dat de vernieuwde smaaksensatie onder andere resulteert in minder ondervoeding, een kortere ligduur, minder bijvoeding en minder behoefte aan anti-misselijkheidsmedicijnen. Ook belandt er minder voedsel bij het afval, doordat minder maaltijden worden weggegooid.

Roche Oncology Award

Smaakverlies komt veel voor bij patiënten met kanker, door de ziekte zelf of door de chemo- of immunotherapie. Volgens Eric-Jan Wissink, hoofd keuken bij het Ikazia Ziekenhuis, is het vaak goed mogelijk de smaak weer terug te krijgen door gericht kruiden en specerijen toe te voegen.

De maaltijden op maat zijn onderdeel van het project Smaaksturing. In februari 2015 won het Ikazia Ziekenhuis met het project een geldprijs van 50.000 verbonden aan de Roche Oncology Award.  

Bron: Ikazia Ziekenhuis | Foto: Alpha, via Flick Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)