15-07-2015 18:31 | Door: Laura Fransen

Het VUmc Cancer Center neemt als eerste in Nederland een innovatief bestralingsapparaat in gebruik. Extreem nauwkeurige bestraling moet de behandeling versnellen en bijwerkingen verminderen.

Het MRIdian-bestralingsapparaat van de Amerikaanse fabrikant ViewRay is voorzien van een ingebouwde MRI-scanner. Hierdoor kunnen tijdens de bestraling continu MRI-scans worden gemaakt, die tumoren en gezond omliggend weefsel nauwkeurig weergeven. De real-time beeldvorming maakt het mogelijk de bestraling exact op de tumor gericht te houden, zelfs als deze zich verplaatst door bewegingen van de patiënt.

“We kunnen de bestraling hiermee preciezer op de tumor richten en schade aan omliggende weefsels grotendeels vermijden”, zegt Frank Lagerwaard, radiotherapeut-oncoloog bij VUmc, in een persbericht. “Hierdoor kunnen we waarschijnlijk een hogere bestralingsdosis geven aan de tumor.”

Artsen maken al gebruik van MRI-scans voor het vaststellen van het bestralingsgebied. De scans moeten tot nu toe gemaakt worden voor de start van de behandeling, waardoor ze niet het meest actuele beeld weergeven. Voor de meest actuele beelden wordt gebruikt gemaakt van een CT-scanner op het bestralingstoestel. Deze methode werkt echter niet tijdens de bestraling, en brengt tumoren en omliggende weefsels minder goed in beeld dan MRI-scans.  

VUmc is het eerste medisch centrum in Nederland en pas het tweede in Europa dat de MRIdian aanschaft. Het ziekenhuis neemt het apparaat begin 2016 in gebruik. 

Bron: VUmc | Foto: UNVIE U.S., via Flickr Public Domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)