23-07-2015 18:02 | Door: Chris Thijssen

Het LabPon in Hengelo claimt als eerste klinische pathologielaboratorium in de wereld volledig te zijn overgestapt op digitale diagnose. Hierdoor wordt het voor betrokken pathologen eenvoudiger om samen te werken.

Met de overstap worden alle klinische casussen op het gebied van pathologie digitaal geëvalueerd en gediagnosticeerd. Volgens het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPon) leidt dit tot een verbeterde efficiëntie, kwaliteit en verhoging van de service van het laboratorium.

Vooral bij de diagnose van kanker speelt pathologie, dat het ontstaan en verloop van ziektes bestudeert, een cruciale rol. Verdachte weefsels worden met een microscoop onderzocht om te bepalen of het weefsel kwaadaardig is. Hierna krijgt de patiënt een behandeladvies.

Virtueel netwerk

LabPon brengt jaarlijks advies uit over meer dan 54.000 pathologiegevallen. Dit komt neer op meer dan 300.000 glaasjes met menselijk weefsel. Elk van deze objectglaasjes moet worden bereid, bekeken, gediagnostiseerd, gerapporteerd en gearchiveerd. 

Samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Isala Klinieken in Zwolle is het lab verbonden aan een virtueel netwerk. Door het digitaliseren van de beelden, wordt de samenwerking tussen de verschillende locaties vereenvoudigd.

Betere diagnose

Een betere samenwerking vereenvoudigt volgens de onderzoekers de toegang tot specialisten en het multidisciplinair delen van expertise en kennis. Daarnaast worden de kosten verlaagd, stellen zij.

Volgens Alexi Baidoshivili, patholoog bij LabPon, draagt dit bij aan een betere diagnose voor de patiënt. “Het innovatieve pathologiesysteem levert ons de beelden en de snelheid die we nodig hebben. Hierbij sluit het IT-product naadloos aan bij de bestaande labsystemen, wat een betere samenwerking mogelijk maakt”, zegt hij in een persbericht. 

LabPon werkt sinds 2012 samen met Philips aan de digitalisering van klinische casussen. De partijen willen hun ervaringen op dit gebied delen met andere labs om te helpen bij hun digitale transformatie.

Bron: Philips, LabPon | Foto: Philips