24-07-2015 12:06 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers hebben ontdekt hoe ze het licht van vuurvliegjes kunnen gebruiken om moleculen in het lichaam op te sporen. Deze methode is volgens hen efficiënter dan andere detectiemethodes.  

In de biologische en medische wereld moeten vaak biomoleculen worden opgespoord om de aanwezigheid van een ziekte aan te tonen. Die biomoleculen komen van nature in het lichaam. Artsen hebben bij onder andere kankeronderzoek snelle en betrouwbare manieren nodig om te weten of er in het lichaam van de patiënt schadelijke biomoleculen aanwezig zijn, zoals moleculen in tumorcellen.

Dit soort opsporingsmethodes bestaan al, maar kosten vaak veel tijd, werk en geld. Wetenschappers van het Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) kunnen nu het licht van vuurvliegjes gebruiken om die moleculen op te sporen.

Lichtschakelaar

Hiervoor hebben ze het enzym dat bij vuurvliegjes verantwoordelijk is voor het licht, aangepast. Vervolgens bevestigden de onderzoekers een klein, scheikundig label aan het enzym. Dit label werkt als een lichtschakelaar. Het enzym wordt door het label geblokkeerd, zodat er geen licht wordt geproduceerd.

Wanneer de betreffende molecuul wordt gedetecteerd, maakt het label zich los van het enzym en hecht het zich aan de molecuul. Nu de blokkade is opgeheven, gaat het enzym licht geven.

Het licht dat vrijkomt, is fel genoeg om met het blote oog te zien. Daarom is er voor de techniek geen dure en ingewikkelde uitleesapparatuur nodig. Dit levert volgens de onderzoekers een ‘goedkoop, simpel en zeer accuraat detectiesysteem’ op.

Bron: Ecole polytechnique fédérale de Lausanne | Foto: Ecole polytechnique fédérale de Lausanne