03-12-2012 08:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Doktoren die jongeren in achterstandswijken eerste hulp bij steekwonden leren. In februari koos het Engelse publiek dit tot een 'radicale vernieuwer'. Ook in Nederland gaan we nu op zoek.

In Engeland doen ze het al: radicale vernieuwers vinden én op een voetstuk zetten. In februari van dit jaar werden vijftig New Radicals verkozen: personen en organisaties die met radicale, maar toch praktische oplossingen maatschappelijke problemen aanpakken. Van klimaatverandering tot vergrijzing, van onderwijs tot jeugdwerkloosheid.

Het Engelse voorbeeld was voor tijdschrift Vrij Nederland en stichting Kennisland aanleiding om ook in Nederland op zoek te gaan naar radicale vernieuwers: personen of organisaties die op eigen kracht oplossingen vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

Radicale vernieuwers zijn personen of organisaties met durf, visie en creativiteit die zich inzetten om de vraagstukken aan te pakken waar we als samenleving voor staan. Géén optimalisatie van het bestaande systeem, maar radicaal nieuwe oplossingen die een stap op weg zijn richting een betere samenleving. Bijvoorbeeld een bank zonder winstoogmerk. Of een leraar die een compleet nieuw onderwijssysteem bedenkt.

Aanmelden

Bent u of kent u een radicale vernieuwer die Nederland definitief de 21e eeuw inloodst? Aanmelden kan tot 7 december via www.vn.nl/radicalevernieuwers.

VN en KL stellen een lijst samen van deze ‘geheime wapens’ van Nederland, geholpen door een jury die bestaat uit: Frans Nauta (lector Innovatie aan de HAN), Willemijn Verloop (Social-Enterprise.nl), Herman Wijffels (Universiteit Utrecht & Worldconnectors), Rop Gonggrijp (hacker van het eerste uur en mede-oprichter XS4ALL), Sywert van Lienden (G500), Chris Sigaloff (Kennisland) en Frits van Exter (Vrij Nederland)