03-08-2015 07:54 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers stellen dat drones kunnen worden ingezet voor het verplaatsen van bloedmonsters. Dat kan uitkomst bieden in Afrika, waar afstanden tussen klinieken en laboratoria vaak groot zijn.  

Dit blijkt uit een experiment van onderzoekers van de Johns Hopkins University in Baltimore. De onderzoekers gebruikten een drone om bloedmonsters te verplaatsen. Na een vlucht van veertig minuten waren de monsters volgens hen nog steeds in goede staat.

“Biologische monsters zijn zeer gevoelig en fragiel”, zegt onderzoeker Timothy Kien Amukele in een persbericht. “Bepaalde bewegingen kunnen bloedcellen vernietigen of het bloed laten stollen. De grootste zorg was dan ook dat monsters beschadigen als een drone snel opstijgt of een harde landing maakt. Ons onderzoek toont aan dat dit niet gebeurt.”

56 bloedmonsters

Amukele en zijn collega’s verzamelden bloedmonsters van 56 gezonde volwassenen. Deze monsters werden op de vleugel van een drone bevestigd. Na een veertig minuten durende vlucht werden de monsters aan verschillende tests onderworpen. Uit de resultaten bleek dat de vlucht geen invloed heeft gehad op de uitslagen van de experimenten.

Test in Afrika

De volgende stap is een experiment in Afrika, waar klinieken zich vaak honderden kilometers van laboratoria bevinden. “Een drone kan in veertig minuten honderd kilometer afleggen”, zegt Amukele. “Behalve sneller, is het gebruik van drones ook goedkoper dan vervoer met auto’s.”

Bekijk hier een video van het experiment:

 

Bron: Johns Hopkins University