04-08-2015 07:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Martini Ziekenhuis heeft het afgelopen jaar 25 miljoen liter water bespaard. Dat is een vermindering van 25 procent op het totale waterverbruik.

Door het verstrijken van de technische levensduur, was de waterleiding van het Martini Ziekenhuis aan vervanging toe. Er zijn 250 kranen verwijderd bij vervanging van de waterleiding in een deel van het ziekenhuis dat gerenoveerd wordt.

Noodzaak

De waterbesparing is mede een gevolg van minder onderhoud. Veel kranen die niet in gebruik waren, moesten wel wekelijks worden doorgespoeld in verband met legionellagevaar. Daarvoor moet een kraan twee minuten stromen, zowel met warm als met koud water, meldt het ziekenhuis.

”Het Martini Ziekenhuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarbij hoort, naast goede zorg aan patiënten, ook goede zorg voor het milieu”, zegt bestuurder Peter Littooij. “Er is in alle ruimtes scherp gekeken naar de noodzaak van de aanwezigheid van een kraan.”

Na de bouw van het nieuwe ziekenhuis zijn patiëntenkamers in het renovatiedeel omgebouwd tot kantoorruimtes. Bij de aanleg van de nieuwe waterleiding zijn overbodige kranen verwijderd. Naast het verwijderen van deze kranen, zijn uitsluitend koudwaterkranen geïnstalleerd in bijvoorbeeld toiletruimtes, waar geen warm water nodig is. Er zijn boilers geplaatst op enkele plaatsen waar koudwaterkranen niet geïnstalleerd kunnen worden.

Bron: Martini Ziekenhuis | Foto: Petras GagilasCreative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)