05-08-2015 09:16 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers hebben een 3D-geprint opzetstuk voor mobieltjes ontworpen om virussen en bacteriën te identificeren. Via een app worden de diagnoses doorgegeven.

Het opzetstuk is toepasbaar op elke analyse waaraan transparante platen en detectiemethodes op basis van kleurverandering te pas komen. Volgens de onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA), geeft dit handige apparaat dezelfde resultaten als de diagnoses van een microbiologie-lab.

Het opzetstuk is voorzien van LED-lampjes en optische vezels die zogenoemde 96-welsplaten uitlezen. Het apparaat identificeert bacteriën en virussen nauwkeurig. Vervolgens stuurt een mobiele app de opnames automatisch door naar een UCLA-computer, waar een lerend algoritme de combinatie van 96 gekleurde lichtpuntjes interpreteert en binnen een minuut de diagnose terugstuurt.

Diagnose

De analyses kunnen de diagnosekosten per patiënt drastisch verminderen. De onderzoekers hebben het opzetstuk getest met antilichamen tegen de bof, de mazelen en twee herpesvirussen. In 99 procent van de tests kwam de app uit op dezelfde diagnoses als het traditionele klinische microbiologie-lab. 

Bron: C2W, ACS Nano | Foto: Jonathan Alvarsson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)