06-08-2015 15:04 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van het MIT Koch Instituut hebben een implanteerbare sensor ontwikkeld die de toestand van een tumor continu meet en kan doorsturen naar een computer.

Op basis van de metingen kunnen artsen de toestand van een tumor bijhouden en de medische behandeling aanpassen. Dit vergroot de kans op genezing, doordat de groei van de tumor vroegtijdig wordt gesignaleerd.

Minuscule biosensor

De minuscule biosensor wordt in het lichaam geïnjecteerd via een biopsienaald. Het apparaat meet de zuurgraad en zuurstofgehalte van het bloed in het deel van het lichaam waar de tumor zich bevindt.

Deze elementen zijn een indicator voor hoe de tumor reageert op behandeling. Wanneer de tumor reageert op chemotherapie, kan de zuurgraad van het bloed flink oplopen. Ook kan de tumor sneller uitbreiden wanneer het lichaam weinig zuurstof binnenkrijgt. 

Signalen

De biosensor communiceert via trillingen met een extern apparaat. De computer kan deze signalen opgevangen en omzetten in meetwaardes die de toestand van de tumor aangeven. Volgens de onderzoekers blijkt dat de signalen van de biosensor betrouwbaar zijn. Ook is gebleken dat de biosensor snel en accuraat is.

Bron: Medical News Today | Foto: Phil and Pam Gradwell, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)