07-08-2015 07:59 | Door: Fitria Jelyta

Een 3D-geprinte replica van een hart maakt het mogelijk om gecompliceerde hartoperaties uit te voeren bij kinderen.

Het 3D-geprinte model zorgt ervoor dat chirurgen duidelijkheid krijgen over de precieze structuur van een hart. Hierdoor kunnen zij ingewikkelde hartoperaties beter voorbereiden en gaat er geen kostbare tijd verloren in de operatiekamer.

LUMC

Deze methode werd eind vorig jaar voor het eerst in Nederland toegepast aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een 3D-geprint model maakte het mogelijk een hartoperatie uit te voeren bij een baby van drie maanden oud. Het plastic 3D-model wordt gemaakt aan de hand van een CT-scan. 

In India pasten chirurgen de methode succesvol toe voor een hartoperatie bij een jongetje van elf maanden oud. Het model voor die operatie is geproduceerd door Sahas Softech LLP, een Indiase start-up die 3D-geprinte modellen van organen produceert voor onder andere de zorg- en onderwijssector.

Toepassingen

In beide gevallen ging het om de behandeling van aangeboren hartafwijkingen. Bij deze hartafwijking ontspringen twee slagaders in de rechter hartkamer. Dit leidt tot een opening tussen de rechter en linker hartkamer, waardoor het hart niet naar behoren functioneert.

Volgens het LUMC worden 3D-geprinte modellen ook gebruikt in onder andere de kaakchirurgie. Ook in medische opleidingen doen 3D-modellen hun intrede. 

Bron: 3Dprint.com, Nu.nl | Foto: Andy G., Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)