14-08-2015 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Een 15-jarige jongen uit India heeft een duurzaam bewaarsysteem ontwikkeld, dat vaccinaties vervoert op de juiste temperatuur. Het levert hem een finaleplaats op in een innovatiewedstrijd van Google.

Veel bewaarsystemen van vaccinaties zijn afhankelijk van elektriciteit en ijsblokken, waardoor de vaccinaties vaak te warm of te koud worden aangeleverd. Hierdoor verliezen de medicijnen hun werking en zijn ze ongeschikt voor gebruik. De kunst is om vaccinaties op de gewenste temperatuur van 2 tot 8 graden Celsius te behouden en op tijd te leveren.

De 15-jarige Anurudh Ganesan ontwikkelde de ‘Vaxxwagon’, een soort koelbox op wielen waarin vaccinaties urenlang op de gewenste temperatuur worden bewaard.

Dampcompressie

Het systeem werkt op basis van dampcompressie. Het systeem wekt zelf stroom op wanneer het wordt voortgetrokken door een wandelaar, fietser of dier. Daardoor is geen stroombron of ijs nodig om de vaccinaties op de juiste temperatuur te behouden. Daarnaast is het systeem gemakkelijk te koppelen aan fietsen, motoren en zelfs paarden. Dit maakt de Vaxxwagon geschikt voor gebruik in gebieden waar minder auto’s rijden.

Door zijn uitvinding is de tiener benoemd als één van de finalisten van de Google Science Fair. De winnaar van de jonge uitvinderscompetitie wordt op 21 september 2015 bekendgemaakt. 

Bron: Inhabitat | Foto: U.S. Army Corps of Engineers Europe District, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)