17-08-2015 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van het Stanford University hebben een manier ontdekt om bakkersgist genetisch te modificeren tot pijnstillers als morfine. Volgens de wetenschappers bespaart het proces veel tijd bij de productie van geneesmiddelen.

De onderzoekers haalden 23 verschillende genen uit planten, bacteriën en ratten en injecteerden die in een gistcel. Vervolgens is de gistcel in een reactor gemengd met suiker. Binnen een paar dagen veranderde de gistcel het suiker in hydrocon. Die grondstof vormt de basis voor veel pijnstillers, zoals morfine.

Er is 20.000 liter gemanipuleerde gistcellen nodig om één dosis hydrocon te maken. Volgens de onderzoekers kunnen de gemanipuleerde gistcellen ook worden ingezet om geneesmiddelen tegen kanker, hoge bloeddruk en artritis te produceren. Verder zijn de gistcellen aan te passen tot een middel dat bijwerkingen van pijnstillers en risico’s op verslaving vermindert.

De onderzoekers van Stanford hebben de nieuwe methode voor het aanmaken van hydrocon gepatenteerd.

Bloembollen

Met de nieuwe methode kunnen producenten van pijnstillers veel tijd en kosten besparen. De huidige productiemethode, die gebruikt maakt van geteelde bloembollen, kan tot een jaar duren. Daarnaast kunnen bloembollen beschadigd raken door pesticiden, waardoor ze onbruikbaar zijn.

Het onderzoeksteam werkt aan een verdere optimalisatie van de gemanipuleerde gistcellen. Uiteindelijk moeten de gistcellen de bloembollen vervangen bij het productieproces van pijnstillers. 

Bron: The Guardian, Mercurynews | Foto: Zappys Technology Solutions, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)