19-08-2015 07:55 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van het Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat aangeeft wanneer de luiers van patiënten verschoond moeten worden.

Dat meldt Medicalnewstoday. De onderzoekers spreken zelf van een 'intelligent continentiemanagementsysteem'.

Het systeem bestaat uit een vervangbare sensor strip en bijbehorende software. De sensorstrip geeft een seintje wanneer een luier moet worden vervangen. Verzorgers kunnen dat signaal bijvoorbeeld via een SMS-bericht ontvangen.

Luiers worden met het continentiemanagementsysteem sneller vervangen dan traditionele luiers. Dit voorkomt huiduitslag en infecties bij patiënten. Tegelijkertijd vermindert het systeem de werkdruk van verzorgers. Met het systeem kunnen verzorgers de luiers gerichter controleren, dat betekent dat luiers worden vervangen op het moment dat het nodig is. Hierdoor houden verzorgers meer tijd over voor andere patiënten.

Sensor Strip

De sensorstrip van het continentiemanagementsysteem is gemaakt van metaal, plastic en papier en wordt in de luier aangebracht. Aan de strip is een draadloos apparaat dat signalen van de sensor doorstuurt. Het apparaat kan worden hergebruikt in een nieuwe sensorstrip. 

Bron: Medicalnewstoday | Foto: Mark Hillary, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)