20-08-2015 07:03 | Door: Fitria Jelyta

Met een ‘lever-op-een-chip’ hebben Israëlische onderzoekers de reactie van een lever op Paracetamol in beeld gebracht. De chip kan bijwerkingen van geneesmiddelen beter analyseren dan proefdiertesten.

Dat meldt C2W. Met de leverchip hebben de onderzoekers van het Hebrew University of Jerusalem en het Frauenhofer-Institut IZI-BB in Leipzig laten zien dat Paracetamol schadelijk kan zijn voor de lever. Dit komt doordat de lever eiwitten aanmaakt die de Paracetamol kunnen transformeren tot een schadelijke stof bij een inname van een enkele dosis van 10 tot 15 gram.

De chip werkt als een microreactor, waarin levercellen gedurende minstens vier weken in leven worden gehouden. Door die lange levensduur van de cellen op de chip, kunnen de onderzoekers betere analyses maken van leverreacties.

Deze analyses kunnen de bijwerkingen van Paracetamol beter verklaren dan analyses op basis van proefdiertesten. Met proefdiertesten is Paracetamol nooit eerder als oorzaak aangewezen voor bepaalde vormen van leverschade.

Proefdieralternatief

Een Australisch gentechnologiebedrijf heeft de leverchip eerder gebruikt als proefdieralternatief om geneesmiddelen tegen Hepatitis B te testen. Deze ziekte komt vaak voor bij leverschade. 

Bron: C2W | Foto: Ed Uthman, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)