21-08-2015 15:15 | Door: Fitria Jelyta

Een start-up uit Philadelphia lanceert een 3D-printer voor biologisch materiaal. Voor $ 10.000 kunnen wetenschappers met de ‘bioprinter’ van Biobots geneesmiddelen testen op 3D-geprinte weefsels.

De Amerikaanse start-up heeft een testversie van de printer gestuurd naar vijftig wetenschappers. Op basis van de feedback van de wetenschappers,komt Biobots in september met een verbeterde desktopversie van de 3D-bioprinter voor $ 10.000. Dat is goedkoper dan de printtechnologie van bijvoorbeeld concurrent Organovo.

De 3D-geprinte weefselstructuren van Biobots bieden een alternatief voor proefdiertesten. Daarnaast kunnen medicijnen op maat worden gemaakt aan de hand van testen op 3D-geprinte orgaanweefsels van individuele patiënten.

Biomaterialen

De 3D-bioprinter van Biobots bouwt een driedimensionale weefselstructuur op van biologische cellen en biomaterialen. Laagjes cellen worden door de printer verbonden met bijvoorbeeld collageen. Deze biomaterialen zijn speciaal ontwikkeld om het structuur van het originele weefsel na te bootsen.

Uiteindelijk moet de technologie zo ver zijn ontwikkeld dat bioprinter menselijke organen kan printen. Zo moeten orgaandonaties en proefdiertesten overbodig worden. 

Bron: Medicity, Fastcoexist | Foto: jeanbaptisteparis, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)