25-08-2015 18:20 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld dat verschillende soorten griepvirussen bestrijdt. Uiteindelijk moeten herhaaldelijke griepprikken overbodig worden.

Dat meldt Sciencedaily. De conventionele jaarlijkse griepprik voorkomt specifieke griepsoorten, maar is niet bestand tegen nieuwe griepvirussen.

De onderzoekers van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie The Scripps Research Institute (TSRI) hebben een manier gevonden om een immunrespons op te wekken die meer griepvirussen gelijktijdig kan bestrijden. Samen met het Nederlandse farmaceutisch bedrijf Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson, heeft TSRI een vaccin ontwikkeld dat breed neutraliserende antilichamen (bnAbs) bevat.

Uiteindelijk moet het vaccin herhaaldelijke griepprikken overbodig maken. De wetenschappers spreken zelf van een 'universeel griepvaccin'. 

Vogelgriep

Het vaccin is gericht op het bestrijden van hemagglutinine (HA), een eiwit dat in het oppervlak van veel griepsoorten aanwezig is. HA bevordert de verspreiding in het lichaam en de aanmaak van schadelijke stoffen. Door het bestrijden van dit eiwit, gaat het vaccin de ontwikkeling tegen van nieuwe griepsoorten in het lichaam.

De wetenschappers hebben het middel getest op ratten en primaten. Uit het onderzoek blijkt dat het vaccin een immuunrespons teweegbracht tegen veel griepvirussen, waaronder de vogelgriep. Of het middel hetzelfde werking heeft in een menselijk lichaam, moet nog uit een vervolgonderzoek blijken. 

Bron: Sciencedaily | Foto: KOMUnews, CreativeCommons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)