27-08-2015 07:07 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse en Singaporese onderzoekers publiceren over een effectieve bestrijding van kanker met nanodiamanten. De diamantjes verbeteren de werking van chemomedicijnen, en zijn relatief goedkoop.

Onderzoekers van de University of California-Los Angeles (UCLA) werkten samen met het Taiwanese biotechnologiebedrijf BRIM en de National University of Singapore (NUS). Uit de studie blijkt dat nanodiamanten veel potentie hebben bij de bestrijding van kanker. 

Door de minuscule diamanten te combineren met het chemomedicijn Epirubicin, slaagden de onderzoekers er in om kankercellen te verwijderen die weerstand bieden tegen normale chemotherapie. Dit verkleint de kans op uitzaaiing van kanker. 

Volgens de onderzoekers zijn nanodiamanten te verkrijgen uit mijnafval, waardoor ze relatief goedkoop zijn. 

Kankercellen opsporen

Uit een ander onderzoek blijkt dat nanodiamanten ook kunnen helpen bij het detecteren van kankercellen, doordat ze gevoelig zijn voor magnetische velden.

Wetenschappers van onderzoeksorganisatie Bikanta vermaalden diamanten tot een poeder, dat ze in het lichaam injecteerden. Dit diamantpoeder verlicht zelfs de kleinste kankercellen op een MRI-scan. Dit vergroot de kans op genezing, doordat de kankercellen in een vroeg stadium worden aangepakt.

Naast het bestrijden van kanker, wordt de nanodiamant ook voor andere medische doelen toegepast. Zo wordt er onderzocht of de deeltjes ook bijwerkingen van verschillende medicijnen kunnen verminderen.

Bron: Phys.org | Foto: fdecomite, via Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)