27-08-2015 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Biomedische onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat de vitale functies van het lichaam in kaart brengt. Het apparaat is geschikt voor thuisgebruik en moet ziekenhuisbezoeken verminderen.

Dat meldt Medicalnewstoday. De MouthLab is een meetinstrument dat onder andere de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling opmeet. Het systeem is ontwikkeld door onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine, in de Amerikaanse stad Baltimore.

Het gebruiksvriendelijke apparaat bestaat uit een mondstuk met meetsensoren. De gebruiker moet simpelweg ademen door het mondstuk om metingen van de lichaamstemperatuur en ademhaling te verkrijgen. Dit mondstuk is gekoppeld aan een draagbare unit met een andere meetsensor voor de duim. Door de duim op deze sensor te plaatsen, meet het apparaat de polsslag en zuurstofgehalte in het bloed. Vervolgens communiceert het apparaat met een computerprogramma, waardoor de metingen zichtbaar worden op een scherm.

Uit een onderzoek met 52 ziekenhuizen is gebleken dat de MouthLab dezelfde metingen kan uitvoeren als een standaard ziekenhuismonitor. De onderzoekers werken aan een verbeterde versie van de MouthLab, die vitale functies van het lichaam binnen tien seconden kan opmeten. Verder wordt er gewerkt aan een mobiele app voor de MouthLab. 

ECG

Het mondstuk en duimsensor van de MouthLab zijn voorzien van ECG-elektroden. Deze elektroden dienen als contactpunten voor het lichaam, waarmee de hartslag wordt opgemeten. In het ziekenhuis wordt de hartslag opgemeten aan de hand van elektroden die op de borst en enkels zijn geplakt.

Met de MouthLab hoeven patiënten niet langer naar het ziekenhuis voor een accurate hartslagmeting.  

 

Bron: Medicalnewstoday | Foto: Justin Taylor, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)