28-08-2015 09:53 | Door: Fitria Jelyta

Engelse wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die na chemotherapie de terugkeer van borstkanker voorspelt. De borstkanker kan daardoor zonder biopsie worden vastgesteld.

De bloedtest identificeert de aanwezigheid van kanker-DNA in het bloed. Dit maakt het mogelijk om zelfs de kleinste borstkankercellen op te sporen die na chemotherapie zijn overgebleven. Hierdoor kunnen de wetenschappers terugkeer van borstkanker voorspellen zonder een biopsie uit te voeren.

De onderzoekers van The Institute of Cancer Research (ICR), London, hebben de bloedtest ontwikkeld samen met The Royal Marsden NHS Foundation Trust.

De bloedtest vergroot de kans op genezing van borstkanker door een recidief vroegtijdig en accuraat te voorspellen. Naast het voorspellen van de terugkeer van borstkanker, kunnen de wetenschappers ook verschillende borstkankertypes met de bloedtest identificeren. Zo kunnen de wetenschappers de juiste maatregelen nemen tegen een specifiek borstkankertype.

Ziekenhuizen

De onderzoekers hebben de bloedtest uitgevoerd op 55 borstkankerpatiënten, die na een chemotherapie zijn genezen. Uit het onderzoek bleek dat de patiënten met het kanker-DNA in het bloed, twaalf keer grotere kans hebben op een terugval. 

Volgens de onderzoekers start volgend jaar een grootschalig experiment om de bloedtest in ziekenhuizen en klinieken beschikbaar te maken. 

Bron: Phys.org | Foto: IAEA Imagebank, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)