01-09-2015 09:23 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een nieuwe radiotherapie ontwikkeld die overgebleven borstkankercellen binnen 30 minuten kan verwijderen. De techniek is nu beschikbaar voor borstkankerpatiënten in Amerika.  

Dat meldt Medicalxpress. Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg alleen de tumor en omliggend weefsel van de borst. Door tegelijk te bestralen, worden ook eventueel achtergebleven kankercellen verwijderd tijdens de operatie. 

Uit een langdurig onderzoek van de Cancer Research UK is gebleken dat de nieuwe radiotherapiebehandeling eenmalig kan worden uitgevoerd. De behandeling duurt slechts 30 minuten en is net zo effectief als een traditionele radiotherapiebehandeling. Daarnaast bevat de nieuwe behandeling minder bijwerkingen dan de traditionele radiotherapie.

Traditionele radiotherapie wordt vaak als aanvullende behandeling na een borstsparende operatie toegepast. Om de achtergebleven kankercellen te vernietigen, wordt de bestralingsdosis in kleine hoeveelheden gegeven. Hierdoor kan de kuur uit 16 tot 23 behandelingen bestaan en tot zes weken duren. Met de nieuwe radiotherapie kunnen borstkankerpatiënten sneller worden geholpen. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Gerry Lauzon, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)