03-09-2015 09:34 | Door: Fitria Jelyta

Canadese onderzoekers hebben een sensor ontwikkeld die de afstoting van donorlongen voorspelt voordat de longtransplantatie plaatsvindt. Hierdoor kunnen longtransplantaties tijdig en effectief worden uitgevoerd.

De sensor identificeert biomarkers in de donorlongen die complicaties veroorzaken na een longtransplantatie. Volgens de onderzoekers van de University of Toronto voorspelt de sensor in minder dan 30 minuten of donorlongen worden afgestoten of niet. Hierdoor is er na een longtransplantatie minder kans op complicaties.

Daarnaast kan de transplantatie op tijd worden uitgevoerd. Na een longtransplantatie kunnen complicaties optreden, doordat het lichaam de donorlongen afstoot. Hierbij functioneert het orgaan niet naar behoren.

Om dit te voorkomen, moeten chirurgen vaak langdurige testen uitvoeren op de donorlongen om te zien of ze biomarkers bevatten die de afstoting veroorzaken. De langdurige testen zijn echter niet altijd mogelijk, omdat donorlongen buiten het lichaam binnen zeven uur kunnen afsterven.

Transplantatiekliniek

De sensor is op 52 verschillende donorlongen getest. Hieruit blijkt dat de sensor nauwkeurige voorspellingen maakt van de afstoting van donorlongen. De wetenschappers werken aan een vervolgonderzoek om de sensor in transplantatieklinieken te kunnen gebruiken.

Bron: Scientificamerican | Foto: Hey Paul Studios, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)