03-09-2015 09:50 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers hebben een effectieve gentherapie ontwikkeld die mogelijk de meest voorkomende, erfelijke netvliesaandoening geneest.

Dat meldt Medicalxpress. De gentherapie bestaat uit stukje erfelijk materiaal dat aan onbeschadigde netvliescellen wordt toegevoegd. Hierdoor worden nieuwe fotoreceptoren gevormd in het netvlies. Deze lichtgevoelige cellen verbeteren het zichtveld van patiënten met retinitis pigmentosa, de meest voorkomende erfelijke netvliesaandoening.

Bij deze oogziekte gaan de fotoreceptoren van het netvlies verloren. Dit leidt tot een verkleining van het zichtveld, waardoor patiënten met retinitis pigmentosa steeds minder van hun omgeving waarnemen. Uiteindelijk kan de netvliesaandoening leiden tot volledige blindheid. Op dit moment bestaat er nog geen effectieve behandeling tegen de aandoening.

Lichtflitsen

De wetenschappers van de University of Manchester hebben de gentherapie getest op laboratoriummuizen met de netvliesaandoening. Door de gentherapie konden de muizen het verschil zien tussen lichtflitsen en constant licht. Daarnaast konden ze ruimtelijke patronen beter waarnemen.

Uit een vervolgonderzoek moet blijken of de gentherapie ook netvliesaandoeningen bij mensen kan genezen. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Look Into My Eyes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)