03-09-2015 14:13 | Door: Fitria Jelyta

Een start-up heeft een digitale stethoscoop ontwikkeld die hartgeluiden via een smartphone-app op een cloud platform kunnen opslaan.

Hierdoor kunnen patiënten in bijvoorbeeld afgelegen gebieden snel een cardioanalyse ontvangen. De Eko Core is ontwikkeld door Sillicon Valley start-up Eko Devices. De stethoscoop is nu goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Het apparaat neemt hartgeluiden op van een patiënt en zendt het bestand door naar een smartphone app. Hierbij maakt de digitale stethoscoop gebruik van een draadloze verbinding. 

Artsen kunnen hartgeluiden via de digitale stethoscoop doorsturen naar andere arsten om zo een hartdiagnose van patiënten op te stellen. Verder kan een cardioloog met de Eko Core en app de hartgeluiden van patiënten op afstand beluisteren, waardoor in potentie de zorg- en vervoerskosten omlaag kunnen.

De Eko Core is ook verkrijgbaar als een opzetstuk voor artsen die hun traditionele stethoscopen willen behouden. Daarnaast is de smartphone-app gratis te downloaden voor kleine huisartspraktijken.

Algoritme

De makers van Eko Core zijn bezig met een nieuw algoritme, waardoor de stethoscoop hartaandoeningen moet herkennen op basis van hartgeluiden. Met een druk op de knop moet de app het mogelijk maken om hartgeluiden te analyseren en eventuele hartaandoeningen te herkennen.

Bron: Eko Devices, Washington Post | Foto: CNBP, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)