04-09-2015 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse onderzoekers hebben een elektronische neus ontwikkeld die binnen een minuut longziektes ‘ruikt’. Deze e-neus maakt het mogelijk om een verkorte longfunctietest uit te voeren in de spreekkamer van een huisarts.

De onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben de elektronische neus ontwikkeld om longziektes als astma en chronische longziekte (COPD) op te sporen. Patiënten kunnen simpelweg in de elektronische neus blazen. Het apparaat stelt binnen één minuut vast of er sprake is van een longziekte.

Wanneer de neus symptomen van longziektes herkent, moeten patiënten een spirometrie ondergaan. Deze traditionele longfunctietest stelt de diagnose vast binnen 30 tot 45 minuten. Vaak wordt de spirometrie in ziekenhuizen en laboratoria uitgevoerd.

De combinatie van een elektronische neus en spirometrie (SpiroNose) maakt het mogelijk om diagnoses van longziektes eenvoudiger en sneller vast te stellen. Daarnaast analyseert de SpiroNose uitgeademde lucht om de effectiviteit van longziektebehandeling te identificeren. Zo kunnen artsen de behandeling tegen longziektes tijdig aanpassen om de ziekte beter te bestrijden.

Opkomst van de e-neuzen

De komende zestien maanden starten het AMC en het Longfonds met een onderzoek om de SpiroNose beschikbaar te stellen voor huisartspraktijken. De SpiroNose wordt getest onder 3.000 patiënten in Nederlandse huisartspraktijken en ziekenhuizen.

Naast het opsporen van longziektes, kunnen vergelijkbare e-neuzen ook verschillende soorten kanker en schadelijke gassen ruiken. 

Bron: AMC | Foto: Ubi Desperare Nescio, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)