07-09-2015 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Chirurgen en onderzoekers van de Universiteit Maastricht werken samen aan een nieuwe oncologie-operatiekamer in Maastricht. De operatiezaal moet tijdbesparende operatie- en beeldvormingstechnieken beschikbaar maken.

Wetenschappers van de Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M41) werken samen met chirurgen om ‘de oncologie-operatiezaal van de toekomst’ te realiseren.

Op 4 september hebben de wetenschappers een geïntegreerd onderzoekslaboratorium geopend. Hiermee willen de onderzoekers tijdbesparende operatie- en beeldvormingstechnieken voor tumoroperaties verder ontwikkelen voor gebruik in de nieuwe operatiezaal.

De wetenschappers ontwikkelen in het laboratorium onder andere de iKnife. Dit apparaat maakt het mogelijk om de aanwezigheid van tumorcellen in weefsels sneller vast te stellen. Engelse onderzoekers testten de elektrische scalpel eerder tijdens hersentumoroperaties.

Tumorbehandeling personaliseren

Verder werken de onderzoekers aan een nieuwe techniek waarbij chirurgen het snijoppervlak direct kunnen scannen voor de aanwezigheid van tumor. De medische beeldvormingstechniek analyseert tumor in het snijoppervlak binnen 10 minuten. Voorheen nam een dergelijke analyse enkele dagen in beslag.

Daarnaast werken de wetenschappers aan beeldvormingstechnieken die de ziekteprocessen doorgronden. Zo kunnen chirurgen de effecten van bepaalde tumorbehandelingen beter begrijpen. Dit maakt het mogelijk om de tumorbehandeling van individuele patiënten te personaliseren om de tumor effectiever te bestrijden. 

Bron: Maastricht UMC, Medicalfacts | Foto: University of Michigan MSIS, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)