07-09-2015 16:15 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van de Harvard University tonen aan dat de overstap naar duurzame energie de gezondheid van Amerikaanse bevolkingsgroepen verbetert. Hierdoor kan de gezondheidszorg flink besparen.

Dat meldt Climate Central. Uit het onderzoek blijkt dat duurzame energiemaatregelen een jaarlijkse besparing van tussen de $ 5.7 mln en $ 210 mln op de zorgkosten mogelijk maken.

Zo realiseerden Cincinatti en Chicago met de aanleg van windparken een besparing van $ 210 mln op de zorgkosten. Ook New Jersey bespaart $ 110 mln op zorgkosten met het gebruik van windenergie.

Invloed CO2-uitstoot

De wetenschappers keken naar het type energie en de bevolkingsdichtheid van gebieden om de CO2-uitstootgehalte te identificeren. Vervolgens gebruikten ze verschillende computermodellen om een schatting te maken van de invloed van CO2-uitstoot op de bevolkingsgezondheid.

Aan de hand daarvan maakten de onderzoekers een kostenanalyse van gezondheidszorg bij gebruik van duurzame energie en bij gebruik van fossiele brandstoffen.

Gezonder leven

Het onderzoek bevat gegevens van gebieden die voorheen voornamelijk gebruikmaakten van fossiele brandstoffen voor de oplevering van energie. In deze gebieden zijn inmiddels maatregelen genomen om de CO2-uitstoot van energiecentrales te beperken.

De onderzoekers hebben aangetoond dat deze maatregelen niet alleen klimaatverandering tegengaan, maar ook voordelen voor de bevolkingsgezondheid opleveren.

Volgens de wetenschappers dragen zij met hun bevindingen bij aan een eerder onderzoek van de Environmental Protection Agency (EPA). Dit onderzoek toonde aan dat er jaarlijks 57.000 Amerikanen langer zullen leven bij gebruik van duurzame energie. 

Bron: Climate Central | Foto: Ed Schipul, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)