08-09-2015 13:40 | Door: Fitria Jelyta

Onderzoekers van de Harvard University hebben een model ontwikkeld waarmee ze knokkelkoortsepidemieën kunnen voorspellen op basis van de belgeschiedenis van mobiele telefoongebruikers.

Dat meldt Medicalxpress. Met het model maakten de wetenschappers een nauwkeurige voorspelling van de geografische spreiding van knokkelkoorts in Pakistan.

Door gebruik te maken van onder andere de belgeschiedenis van mobiele telefoongebruikers, wisten de onderzoekers precies waar en wanneer de knokkelkoorts zou uitbreken.

Knokkelkoortsepidemie

Voor het onderzoek gebruikten de wetenschappers gegevens over een knokkelkoortsepidemie in Pakistan, die in 2013 plaatsvond. Vervolgens ontwikkelden ze een model op basis van de belgeschiedenis van 40 miljoen mobiele telefoongebruikers in Pakistan en op basis van de klimaatinformatie op plekken van de uitbraak.

De wetenschappers kunnen metadata van mobiele bellers gemakkelijk verkrijgen. Dit maakt het mogelijk om de locaties van knokkelkoortspatiënten snel te ontdekken.

Reizigers

Knokkelkoorts wordt via muggen overgedragen op mensen. Hierdoor kan knokkelkoortsuitbraak op verschillende plekken ontstaan en kunnen zowel inwoners als reizigers worden besmet. 

In een ander onderzoek hebben Amerikaanse wetenschappers een model ontwikkeld dat griepepidemieën kan voorspellen. Dit model maakt gebruik van gezondheidsdata van medische wearables en een mobiele app. 

Bron: Medicalxpress | Foto: Andreas. Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)