24-01-2013 16:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Rotterdam School of Management (RSM) staat als enige niet-Amerikaanse universiteit in de top tien van MBA’s met het beste duurzame onderwijsaanbod.

Dit blijkt uit een wereldwijde enquête van Bloomberg Businessweek onder MBA-studenten van 82 verschillende universiteiten, waaronder RSM. Deze school is onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de enquête werd studenten gevraagd hoe zij hun opleiding beoordelen op specifieke onderdelen, zoals het aanbod van vakken over groen ondernemen en duurzaamheid. Omdat dit een relatief jong onderwerp is, zijn de verschillen tussen scholen groot.

Nederlandse trots

Gemiddeld scoorden de 82 universiteiten een 4,25 op dit onderdeel, bij een maximum van 6. Studenten van RSM gaven hun opleiding gemiddeld een 5,48. “Het is een school die leiderschap, verantwoordelijkheid, duurzaamheid en globaal denken naast alle andere aspecten van bedrijfsvoering benadrukt,” aldus een anonieme student in de enquête. “De eerste drie aspecten worden tegenwoordig helaas niet vaak geassocieerd met bedrijfsvoering.”

 Maatschappelijk verantwoord ondernemen en business ethiek zijn door alle programmaonderdelen verweven.

“We leren studenten te kijken naar de totale context,” laat RSM in een reactie weten. “We ervaren dat onze studenten niet uit zijn op het ‘korte gewin’, maar dat het veelal gemotiveerde jonge mensen zijn die iets willen doen met hun leven.” RSM is sinds 2008 lid van de PRME, een initiatief van de VN, en heeft een programma opgezet om de eigen campus zo duurzaam mogelijk te maken. In veel vakken zitten ‘duurzaamheidsaspecten geïntegreerd’, maar ook zijn er vakken die speciaal op duurzaamheid zijn toegespitst.

Er wordt regelmatig overlegd hoe duurzaamheid optimaal kan worden geïntegreerd in de verschillende curricula.

“Voor RSM is het evident dat duurzaamheid een alsmaar belangrijkere rol zal spelen, gelet op ecologische- en economische ontwikkelingen, maar ook sociale trends,” aldus de woordvoerder van de school. Uit onderzoek van het Amerikaanse Aspen Institute kwam naar voren dat wetenschappers van RSM en de Erasmus Universiteit veel expertise hebben op het vlak van duurzaamheid: het instituut plaatste de onderzoekers op een tweede plaats. "Duurzaamheid is één van RSM's kernwaarden en zal in de nabije toekomst een centrale rol blijven spelen."

Grote kans op baan

De studenten van de MBA in Rotterdam zijn gewild: 84 procent van de afgestudeerden krijgt binnen drie maanden een baan aangeboden, waarvan 65 procent al tijdens het afstuderen. Daarmee scoort RSM boven het gemiddelde van alle 82 scholen die bij de enquête werden onderzocht. Het grootste gedeelte van de afstudeerders, 21 procent, vindt in Philips een werkgever.

De top 10

1. Michigan (Ross) 5.82
2. Cornell (Johnson) 5.76
3. UC Berkeley (Haas) 5.64
4. Yale 5.61
5. Erasmus (Rotterdam) 5.48
6. MIT (Sloan) 5.47
7. North Carolina (Kenan-Flagler) 5.43
8. Notre Dame (Mendoza) 5.38
9. Carnegie Mellon (Tepper) 5.32
10. George Washington 5.27
Bron: Bloomberg Businessweek

Foto: Moyan Brenn