08-09-2015 18:25 | Door: Fitria Jelyta

Duitse onderzoekers hebben een biologisch afbreekbaar alternatief ontwikkeld voor een medicijn tegen hoge bloeddruk. Dit vermindert vervuiling van watersystemen door farmaceutische afval.

De onderzoekers van de Leuphana Universität in Lüneburg hebben ontdekt dat een variant van het geneesmiddel propranolol beter biologisch afbreekbaar is. Propranolol zelf wordt gebruikt tegen hoge bloeddruk. De stof is niet biodegradeerbaar en schadelijk voor waterorganismen.

De onderzoekers bestraalden propranolol met UV-licht, waardoor het propranolol in kleinere verbindingen uiteenviel. Die konden de micro-organismen in water vervolgens wel verteren.

Via de UV-tests kwamen de onderzoekers op het spoor van een variant van propranolol, 4-hydroxypropranolol. Dankzij een net iets andere chemische structuur is deze stof ook zonder UV-behandeling bio-afbreekbaar.

Alternatieve geneesmiddelen

Uit computermodellen en eerdere onderzoeken blijkt dat deze stof dezelfde werking heeft als het geneesmiddel tegen hoge bloeddruk. Door propranolol te vervangen door 4-hydroxypropranolol, gaat de impact van farmaceutisch restromen omlaag.

De wetenschappers zijn bezig met een vervolgonderzoek om ook biologisch afbreekbare alternatieven te vinden voor andere medicijnen en cosmeticaproducten. 

Bron: Medicalxpress, C2W | Foto: Jorge Lascár, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)