10-09-2015 07:19 | Door: Fitria Jelyta

Een Brits technologiebedrijf brengt een mobiele sensor uit die de lokale luchtkwaliteit meet en deelt met anderen via een app. Gebruikers worden hiermee beloond voor het kiezen van minder vervuilende transportvormen. 

De CleanSpace-app van Drayson Technologies toont metingen van de luchtkwaliteit die worden verkregen met een mobiele sensor. Deze sensor is ontwikkeld door het King's College uit Londen en meet koolstofmonoxide en stikstofoxide, vervuiling afkomstig van onder andere het verkeer. De sensor communiceert via bluetooth met een mobieltje.

De app gebruikt de diverse sensoren in een mobieltje die bij elke reis het gekozen vervoersmiddel van de gebruiker bijhoudt. Hiermee laat de app zien wat de gebruiker bijdraagt aan luchtvervuiling, wanneer hij of zij ervoor kiest om bijvoorbeeld met de auto te reizen in plaats van met de fiets. De app moet de Britten er toe aan zetten de lucht minder te vervuilen met positieve effecten op de bevolkingsgezondheid.

Daarnaast kan de appgebruiker ‘Cleanmiles’ verdienen voor elke reis die geen fossiele brandstoffen verbruikt. De gebruiker kan deze punten inwisselen voor winkelaanbiedingen van de partners van de CleanSpace app.

Fijnstofmetingen

Uit een onderzoek van de Britse overheid is gebleken dat jaarlijks 29.000 burgers in Verenigd Koninkrijk sterven door luchtvervuiling. Om het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling te verminderen, wil de overheid minder woningen, ziekenhuizen en scholen dichtbij drukke doorgaande wegen plaatsen.

Drayson Technologies is bezig om de Cleanspace-app wereldwijd beschikbaar te maken. Momenteel houdt het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk een gesloten test met 250 gebruikers. Drayson Technologies mikt uiteindelijk op een half miljoen eindgebruikers. De Cleanspace-app is te gebruiken op iPhones en Android toestellen.

In Nederland is onder meer het RIVM en het KNMI begonnen met een initiatief om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor dit initiatief kregen burgers van verschillende Europese steden een mobiele app en opzetstuk om de luchtkwaliteit te meten aan de hand van fijnstof.

Bron: Drayson Technologies, BBC | Foto: Brian Rosner, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)