09-09-2015 18:18 | Door: Chris Thijssen

Een meteorologisch rekenmodel kan tot op straatniveau in kaart brengen welke bedrijven en mensen een risico lopen op besmetting met Q-koorts. Hierdoor kunnen dieren en mensen sneller worden genezen. 

Jeroen van Leuken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Institute for Risk Assessment Science (Iras) van de Universiteit Utrecht promoveerde dinsdag met een model dat de verspreiding van Q-koorts kan voorspellen.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de besmettingsbron voor mensen. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Snelle behandeling

Het meteorologisch model kijkt naar de bron van de Q-koortsbesmetting, zoals een besmette boerderij. Daarnaast bekijkt het model hoe de bacterie zich in de omgeving verspreidt.

Dat hangt onder andere af van de weersomstandigheden en omgevingsfactoren, zoals de hoeveelheid vegetatie en het type bodem.

Snelle behandeling

Met het rekenmodel kunnen onderzoekers enkele dagen vooruit voorspellen hoe een Q-koortsinfectie zich zal verspreiden. Op die manier kunnen dierenartsen en huisartsen risicovolle gebieden nauwkeurig in de gaten houden en besmette dieren en mensen sneller behandelen.

Wanneer een Q-koorts-besmetting op tijd wordt gesignaleerd, is de infectie goed te behandelen met antibiotica. 

Wageningen UR en het Economisch Instituut (SEO) schatten de maatschappelijke kosten van Q-koorts-uitbraken in Nederland op € 250 mln tot € 600 mln. De schade bestaat voor 85 procent uit humane kosten, zoals arbeidsuitval. Het voorspellen van het verspreidingsrisico kan deze kosten verlagen.

Andere infectieziektes

Behalve voor Q-koorts kunnen de resultaten van het promotieonderzoek van Van Leuken ook relevant zijn voor andere infectieziektes die via de lucht worden overgedragen, zoals legionella en vogelgriep.

Bron: Universiteit Utrecht | Foto: Arend, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)