09-09-2015 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Een zorgcentrum in Eindhoven heeft een nieuw nachtzorgsysteem toegepast om patiënten te voorzien van efficiënte zorg en veiligheid. Dit centrale systeem geeft patiënten controle over de zorg die ze nodig hebben.

De Geestelijke Gezondheidzorg Eindhoven en De Kempen (GGZE) heeft met het gecentraliseerde systeem het aantal nachtdienstrondes verminderd. Door de vermindering is er minder personeel nodig. In plaats van 40 medewerkers, zijn er nu 23 medewerkers actief om ruim 750 patiënten in verschillende gebouwen van efficiënte nachtzorg te voorzien.

Het zorgcentrum maakt gebruik van een systeem waarin alle zorgvragen van patiënten binnenkomen in een centrale cockpit. Via de spreek- en luisterverbinding communiceert de patiënt met zorgmedewerkers. Vervolgens bepaalt de verzorger of de patiënt extra ondersteuning nodig heeft.

Als de patiënt zelf niet in staat is om de zorgbehoefte aan te geven, dan kunnen de medewerkers dit bepalen aan de hand van camera’s en bed-signaleringsmatjes. Deze apparaten monitoren de bewegingen van patiënten. Hierdoor kunnen verzorgers op tijd reageren op de vraag van de patiënt.

Veiligheid

Daarnaast is het nachtzorgsysteem van GGZE gekoppeld aan veiligheidsmaatregelen. De nachtdienst beschikt over een interactieve plattegrond die verbonden is met het elektronische patiëntdossier en de actuele hulpverlening. Hiermee ziet de medewerker in een oogopslag waar de patiënten zich bevinden en welke ondersteuning zij nodig hebben.

Volgens de GGZE willen andere zorginstellingen het centrale nachtzorgsysteem ook toepassen. 

Bekijk hier een filmpje over het GGZE nachtzorgsysteem.

Bron: GGZE, Medicalfacts | Foto: Ahus resepsjon, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)