15-09-2015 12:16 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse onderzoekers van de Johns Hopkins University hebben een robothand ontwikkeld die patiënten met geamputeerde ledematen en verlamming weer laat voelen bij aanraking.

Dat meldt The Guardian. Een patiënt die na ruggengraatletsel is verlamd aan zijn bovenlichaam heeft de robothand voor het eerst getest.

Hiervoor plaatsten de onderzoekers elektroden van de prothese in de hersenschors van de patiënt. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor motorische vaardigheden en gevoel. 

De prothese is uitgerust met sensoren die druk en aanraking detecteren. De sensoren sturen elektrische signalen door naar de hersenen om het gevoel bij aanraking te activeren. Met de robothand kon de patiënt geblinddoekt met bijna 100 procent zekerheid aangeven welke vinger werd aangeraakt.

Kunstarm

Volgens de wetenschappers zijn via de hersenen aangestuurde protheses veelbelovend. Deze kunstarmen functioneren echter niet naar behoren wanneer de patiënt zelf niet kan aanvoelen hoeveel kracht er nodig is om bijvoorbeeld een voorwerp met de hand te verplaatsen. Door te communiceren met de hersenen kan de nieuwe robothand functioneren als een echte hand. 

In Amerika heeft een start-up onlangs een prijs gewonnen voor 3D-geprinte robothanden. Deze zijn verbonden met de spieren in de onderarm, maar worden niet via de hersenen aangestuurd.

Bron: The Guardian | Foto: Sean Winters, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)