17-09-2015 07:28 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben antibiotica ontwikkeld die de MRSA-bacterie effectief bestrijdt. Deze ziekenhuisbacterie is moeilijk te bestrijden, doordat hij resistent is tegen veelgebruikte antibiotica.

De onderzoekers van de Washington University School of Medicine hebben een combinatie gemaakt van drie bestaande antibiotica die de MRSA-bacterie gezamenlijk effectief bestrijden. De wetenschappers hebben de nieuwe combinatie getest op 73 verschillende varianten van MRSA.

Het onderzoek is uitgevoerd in testbuizen en op labmuizen. Uit het onderzoek blijkt dat het middel de celwanden afbreekt van de dodelijke bacterie. Na het toedienen van de antibiotica zijn de MRSA-besmette labmuizen volledig genezen.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt MRSA-besmetting jaarlijks 11.000 doden in Amerika. De MRSA-bacterie wordt meestal overgedragen door patiënten en zorgmedewerkers die in een besmette omgeving zijn geweest. Deze ziekteverwekker vormt daardoor de grootste bedreiging voor zorginstellingen als verpleeg- en ziekenhuizen.

Genezing

Door gebruik te maken van bestaande antibiotica, verwachten de microbiologen dat het nieuwe middel binnenkort getest kan worden op patiënten met een MRSA-besmetting. De wetenschappers verwachten hetzelfde genezingseffect te bereiken op patiënten.

In het medische onderzoekslab van de Washington University werken de microbiologen ook aan antibioticacombinaties die andere resisterende bacteriën bestrijden. 

Bron: Phys.org | Foto: NIAID, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)