18-09-2015 12:21 | Door: Fitria Jelyta

Britse onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld, waarmee chirurgen minder water en chemicaliën gebruiken bij het reinigen van medische instrumenten.

De onderzoekers van de University of Southampton hebben de draagbare reiniger StarStream op de markt gebracht, samen met producent Ultrawave. De compacte StarStream gebruikt ultrasoon geluid om medische instrumenten grondig te reinigen.

Het mondstuk van de StarStream geeft de trillingen mee aan het stromende water. Bubbels die ontstaan in het water reinigen handen, scalpels en andere medische instrumenten. Het apparaat werkt met koud water, in de meeste gevallen is ook geen zeep nodig. 

In traditionele toepassingen van ultrasoon reinigen, dompelen chirurgen medische instrumenten in een bak met water. De duizenden luchtbelletjes in de waterstroom van de StarStream of in een conventioneel ultrasoonbad  functioneren als een borstel en weken het vuil los.

Botimplantaten

De wetenschappers hebben twee onderzoeken uitgevoerd om de werking van de StarStream te testen. Hieruit blijkt dat het apparaat biologische verontreiniging als hersenweefsels uit chirurgische instrumenten verwijdert. Verder verwijdert de StarStream bacteriën die gebitsaandoening veroorzaken.

Chirurgen verwijderen met de StarStream ook zacht weefsel uit botten, voordat ze botimplantaten in het lichaam aanbrengen. Dit weefsel moet verwijderd zijn, om te voorkomen dat een negatieve reactie in het lichaam ontstaat door het implantaat.

Volgens de makers van de StarStream kan het apparaat ook fabrieksinstallaties reinigen, bijvoorbeeld in de voedselproductie. 

Bron: Phys.org, Ultrawave | Foto: Joachim Schlosser, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)